Érzelmi reakciók és reklámelemek: a zene és a packshot

Bizonyára előfordult már veled, hogy feltetted a kérdést: de vajon mit gondol reklámfilmemről a célcsoportom? Vajon tényleg tetszik nekik? Átjön a humor, szimpatikus a főszereplő, észrevehető a márkanév?

Mi, a Synetiqnél, biometrikus szenzoraink segítségével nézők érzelmi reakcióit vizsgáljuk. Több, mint 8000 megmért reklámfilmünk eredményeinek segítségével számos viselkedési mintázatot olvashatunk ki, melyeket igyekszünk könnyen érthető, gyakorlatias insightokká alakítani. 

Gondolkodtál már azon, mennyire befolyásolja reklámfilmed érzelmi sikerességét a választott zene, vagy, hogy milyen az igazán jó packshot? 

A következő sorokban ezekből adunk Neked egy kis ízelítőt.


Érzelmi reakciók és a zene

Vannak azok a reklámzenék, amik egyszerűen olyan fülbemászók, hogy még napokkal később is dúdolod őket - ismerős, igaz? Ahogyan a zene képes befolyásolni egy-egy szituációt, jelenetet, úgy hatással bír hangulatunkra, érzelmi reakcióinkra is. A megfelelő zene befolyásolja gondolatainkat, viselkedésünket - ezt pedig természetesen örömmel alkalmazzák a reklámszakmában is. Egy jól megválasztott dal amellett, hogy figyelemfelkeltő és szórakoztató, erősen befolyásolja reklámod emlékezetességét - egy könnyen felidézhető film pedig már az első lépcső a sikerhez. De milyen a jó reklámzene?

Neuromarketing kutatásaink során számos mintázatot figyelhettünk meg a zenére adott reakciókból. Ilyenek például, hogy egyes korosztályokat más és más jellegű zene mozgat meg, valamint, hogy egy jól összehangolt dinamika a zenében és a képi világban nagyban erősítheti a megértést. Egy történethez illeszkedő dinamika fel tudja építeni a figyelmet és várakozást tud gerjeszteni - önmagában egy jó zene tehát nem elég, a megfelelő illeszkedés elengedhetetlen. További részleteket a zenéről ebben a blogcikkünkben találsz.


Érzelmi reakciók és a packshot

Van egy jól felépített reklámfilm, egy szuper sztori, a nézők érdeklődnek, az érzelmek hullámoznak, majd hirtelen megérkezik a termék és egy szempillantás alatt bezuhan ez a tendencia. Igen, sajnos sok esetben egy szinte tökéletes reklámfilm sem elég ahhoz, hogy a végén a nézők érdeklődve lessék a bemutatott terméket, ez pedig, legyünk őszinték, minden hirdető rémálma. A film végén megjelenő packshot mutatja be a terméket, itt hangzik el a szlogen, a márkanév, a legfontosabb üzenetek és egyéb információk, egyszóval minden olyan, amit a hirdető szeretne átadni célcsoportja számára. Habár már a történet is nagyon sok üzenet közvetítésére képes, egy jól felépített packshot nagyban hozzájárul ahhoz, hogy végül tényleg minden információ révbe érjen. A siker ez esetben pedig tényleg karnyújtásnyira van, hiszen a reklám ezen részét viszonylag könnyen és gyorsan lehet módosítani, az eredmények pedig azonnal láthatóak. 

Csak néhány apróság, mellyel tökéletesítheted packshotod:

  • Mivel Európában balról jobbra, fentről lefele olvasunk, érdemes a legfontosabb információkat nem a jobb alsó sarokba elhelyezni, hiszen a legkevesebb fókusz ide érkezik

  • Fontos, hogy törekedjünk az egyszerűségre: egy túlzsúfolt packshot nehezen befogadható, a legfontosabb információk könnyen elvesznek ilyenkor

  • Egy-egy animáció nagyban támogatja a figyelem vezetését, a fontosabb üzenetekre ezekkel könnyebben oda lehet vonzani a tekintetet

A fentieken túl rengeteg olyan apróság van, melyeket módosítva egy sikeresebb, bevonóbb packshotot, így emlékezetesebb márkát és reklámfilmet kaphatunk. A verbális-vizuális összhang, a színek, a narráció és az elrendezés mind-mind olyan elemek, melyek elsőre apróságnak tűnhetnek, megvizsgált reklámfilmjeink alapján azonban tisztán látható, hogy rendkívül fontos szerepet kapnak a film utolsó másodperceiben is. 


Synetiq: 72 órás pre-test

Ahhoz, hogy reklámod sikeres legyen, elengedhetetlen ismerned célcsoportod reakcióit. A Synetiqnél elérhető 72 órás pre-test megoldással most lehetőséged van még a képernyőkre kerülés előtt megismerni filmed eredményességét, nagy tapasztalattal rendelkező elemzőink pedig segítenek, hogy kihozd a maximumot reklámodból - akár olyan módosításokkal, mint egy háttérzene cseréje, vagy a packshot tökéletesítése, melyek láthatóan nagyban hozzájárulnak a sikerhez. Keress minket, és segítünk!