Érzelmileg legsikeresebb reklámfilmek 2022 tavaszán

Mosolygós pezsgőtabletta, családi autójavítás, kártyaparti a Pipacs utcából

A mostani szezonban a nézők (talán az egyébként is hektikus világ miatt) érzelmileg nyitottabbak voltak az egyszerű történetvezetésű, ismerős és könnyedebb (humoros vagy kedves) hirdetésekre. Habár a telekommunikációs és pénzügyi szektorban is lezajlott több, nagymértékű változás és ehhez kapcsolódóan számtalan platform és új kampány jelent meg, érdekes módon (valószínűleg a jellemzően túlbonyolított sztorik miatt) a tavaszi válogatásba ők nem jutottak be.

Idén tavasszal az Aldi, a Soproni és a Bayer szpotja került a Synetiq listájának élére az érzelmileg legjobban teljesítő reklámokról. Általuk most betekintést nyerhetünk, milyen egy jól felépített platform, ami humorával és a benne bemutatott incidensekkel újra és újra meg tudja szólítani a vásárlókat. Megtudhatjuk, hogy egy nagy múltú brand hogyan teremtett szerethető körülményeket egy gyógyuláshoz kínált termékhez. Végül pedig megláthatjuk, hogy egy könnyen átélhetően megjelenített, mindennapi szituáció hogyan nyerte meg tipikus karaktereivel a fogyasztókat.


Synetiq TOP3-as listájának összeállításáról

A havi listát a Synetiq reklámszakemberei, a cég által biometrikus szenzorokkal vizsgált reklámok eredményei alapján állítják össze, hónapról hónapra. A Synetiq 2016 óta 900 márka több mint 6500 reklámvideóját tesztelte célközönségen. Technológiájuk az érzelmek mérésére fókuszál és segítségével másodperc alapon ismerhetjük meg a videók hatását a különböző célközönségekre. Érzelmi mutatóik mellett, tudatos reakciókat is vizsgálnak kérdőív segítségével. A reklám kulcsfontosságú pontjain (termék megjelenése, márkázás, termékelőnyök felsorolása stb) elért pozitív érzelmek vezethetnek győzelemhez. Ezt a képet árnyalják a kérdésekre adott tudatos válaszok, amelyeket mutatókká aggregálnak. A havi 80 friss reklámfilm rangsorolását a Synetiq csapata végzi, akik a reklám tartalmát vetik össze az érzelmi és a tudatos eredményekkel. Az eredmények benchmarkja minden reklám esetében a márka saját szektora. A módszertanról több információt a weboldalon találhatnak.


Aldi – Hazait, szeretettel

Egyre nő a hazai termékek szerepe a fenntarthatóság jegyében, ezt ötvözte jól az Aldi a humorra épülő platformjával. A reklámban bemutatott incidens érzelmi hatása magasan emlékezetessé tette a reklámot, a kampány korábbi történeteihez hasonlóan. Összességében a szpot az átélhető szituációval, a viccel és a helyi termékekkel együtt az egekbe emelte a szeretett kiskereskedő iránti figyelmet.

Aldi – 25s – Hazait, szeretettel - 100% friss és magyar hús

A platform érésének, emlékezetességének köszönhetően a reklám magas logóval támogatott emlékezetességet ért el, amit jól támogatott a corner tag is, amit már az elején kiszúrtak a nézők. Érdekelte őket a kibontakozó lineáris történet, a játékaiból építkező kisfiú és az autót szerelő apuka közös munkája bevonó volt számukra, és pozitív érzelmeket váltott ki belőlük. Észrevették a fontos elemet - hogy a kisfiú egy siklóra cserélte az egyik alkatrészt - így a poén bejött, magasan rezonáltak az apuka szenvedésével. A szlogenre jól épült az ajánlat, a szójáték kiváló visszautalás volt a történetre, így végül pozitívan fogadták. A helyi eredetű húsok, az áruházi hűtőszekrénnyel és a származási helyek vizuális elemeivel társítva vonzóak voltak és érdeklődést váltottak ki a nézőkből. A packshot viszont megterhelte őket, mivel több, egymástól távol eső elemet kellett kivenniük (corner tagek, termékfotó, termékadatok, kontrasztos ár), így a helyi termelőkre utaló tagek nem érték el céljukat és kontraproduktívvá váltak. Végül pedig az ajánlat részletei, mindkét bemutatott termék önmagában vonzó volt, ám az áraik nem tudtak tetszést kiváltani.

Aspirin Plus C – Kerékpáros - megfázás

Egy kedvesen mosolygó, megszemélyesített Aspirin Plus C tabletta nyújtja a megoldást a megfázással, influenzával küszködők számára a Bayer szpotjában. A montázs stílusú reklám könnyen követhető történetével, kellemes és szerethető hangulatával, letisztult üzeneteivel fokozatosan és folyamatosan épített ki erős érdeklődést a a film végére. A reklám atmoszférájával olyan érzelmi közelséget varázsolt, amivel kiemelkedett a versenytársai sorából.

Aspirin Plus C – 20s – Kerékpáros - megfázás + influenza / immun

A történet elején, a főszereplőt tiszta, parkos környezetben, kerékpározás közben láthatjuk, ez pedig megragadta a figyelmet, miközben az Aspirin, mint bármikor elérhető társ, tetszett a nézőknek és bevonta őket. A fő üzenet arról, hogy termék enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit, érdekesebbé és vonzóbbá tette azt, de a betegség nem volt egy éppen vágyott, kívánatos élethelyzet. A mosolygó Aspirin tabletta megjelenése az ajtóban, a termékkel a kezében, pozitív érzelmi reakciót váltott ki és a törődés megtestesítőjeként került a képbe, később viszont a főszereplő mellett sajnos teljesen fókuszon kívül esett. A termék C-vitamin tartalmának és immunrendszert támogató hatásának a verbalizálása segített stabilan tartani a figyelmet, viszont a call-to-action a kezdeti tünetekhez kapcsolódóan már segítette az érzelmi kapcsolódást és szimpátiát váltott ki. A kockázatokról és mellékhatásokról szóló tájékoztatás eleinte nehezen követhető volt, de a nézők idővel azonosították és könnyebben megértették, mint gyakori, kötelező elemet.

Soproni – Pipacs utcai baráti kártyaparti

A Soproni egy baráti kártyapartira kalauzolta a nézőket, és vázolta azt fel, mint egy, a mindennapi életből vett példa. A reklám inkább a szituáció és karakterek bemutatására helyezte a hangsúlyt, miközben szórakoztató és kellemes atmoszférát teremtett. A történet és a vizuálok kulturális közelsége miatt a közönség rendkívül könnyen rezonált a reklámfilmmel. Nem meglepő módon, így történhetett, hogy az éves FMCG benchmark legjobban teljesítő reklámja lett az érzelmi bevonódás tekintetében. Azonban, mivel a terméknek kevesebb figyelmet szenteltek a reklámban, kevésbé lett aktivizáló.

Az elején előrevetített snapszerpartival a film rögtön felkeltette a nézők érdeklődését. Az első karakter, Ernő bemutatkozása során a nézőknek még időre volt szükségük, hogy felvegyék a ritmust, illetve az erős kezdést némileg akadályozta, hogy sok snittet, gyorsan váltogattak, amivel a vizuális fókusz megtalálását is nehezítették. A második szereplő, Gábor megjelenésével már könnyen követhetővé vált a történet, ő szimpatikus volt, és mint "a soha jó lapokkal nem rendelkező játékos" archetípusa, jól ismert volt a nézők számára. Az utolsóként bemutatott sztorizgató Imre bában, aki nem figyel a játékra, szintén a társasjátékos összejövetelek tipikus szereplőjére ismertek rá, őt ugyanakkor inkább érdektelenséghez társították. A szereplők bemutatása jól megalapozott az érzelmi bevonódásnak, a közönség érdeklődően és kíváncsian várta a folytatást, a "Ki lesz a győztes?" kérdés pedig csak olaj volt a tűzre. A vidámság és jó hangulat említése végül vonzó volt számukra, akárcsak a Soproni támogatása a baráti kártyapartikhoz kapcsolódóan. A reklám végén a termék és a márka megjelenései megbecsüléssel találkoztak.


A cikket írta:

Csikós Ádám Valentin - Media Analyst