TOP3 - 2019 október

oktober.PNG

Októberben számos új és régi versenyző lépett a reklámok színpadára, így a nézők érzelmeiért futott verseny most sem volt egyszerű. Nézzük, kiknek sikerült a leginkább megragadni az általános nézőközönség figyelmét!

Univer - 30s - Játssz az étellel

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

Az Univer “Játssz az étellel” kampány legújabb verziójában az átvitt értelem helyett valódi játékot láthatunk: megjelennek itt rakott focipálya, sültkrumpli torpedó és tengerparti virslilábak is. A nézők pedig értékelték a humort, figyelmük folyamatosan növekedett egészen a reklám végéig (1). A titok valószínűleg a sok mosolyban, szerethető emberi karakterben, és a viszonlyag kevés példa bemutatásában rejlett. A korábbi reklámból már ismerős lány kérdése (“De miért is ne?”) erősen megragadta a figyelmet (2), segíthette ezt a “szemkontaktus” is a nézőkkel. A termékek bemutatása jól vezette a szemet a reklám végén, erős pozitív érzelmi reakciót kiváltva (3). A tudatos eredmények így egyáltalán nem meglepőek: a nézők az FMCG reklámokhoz képest is relevánsabbnak és aktivizálóbbnak találták a reklámot, 84 százalékuk pedig fontolóra venné az Univer termékek megvásárlását.

Telenor - 40s - Belefér kampány

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

A Telenortól már megszokott sokszínűség az októberi reklámban is jól tükröződött. A film az “ez vajon belefér?” kérdésre épült, a szórakoztató sztori pedig képes volt megmozgatni a nézők érzelmeit és magasan tartani figyelmüket, jól előkészítve ezzel az ajánlatot. Különösen a célcsoport, a 30-asok vonódtak be.

Már a reklám indítása - egy jól eltalált kérdés révén - felkeltette az általános, 18-59 éves nézőközönség érdeklődését (1), mely tovább fokozódott a válasz, a szórakoztató példák, a célcsoportnak szóló zene és a mosolygós karakterek megérkezésével (2). A sokszínű sztori jól megalapozott az ajánlati résznek, az új tarifák (Hiper M Net és Talk) fő jellemzőire (100 GB adat, korlátlan beszélgetés és a díjcsomag ára) magas tetszéssel reagáltak a nézők (3). Tudatosan is átlagon felüli pozitív értékelést kapott a reklám, sőt: a nézők 96 százaléka emlékezett rá.

Volkswagen - 30s - Munkaköri vállveregetés

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

A 18-59 évesek érzelmi görbéi és benchmarkolt eredményei

A Volkswagen legfrissebb szpotja szembe megy minden eddig megszokott autó hirdetéssel: a történet egy orvosi rendelőben indul és a képernyőn egészen a 10. másodpercig egyetlen autót sem látunk. Mégis, az újszerű stílus, az egyszerű kommunikáció és a humoros, bevonó sztori meghozta hatását: a nézők figyelme fennmaradt a történet alatt, érzelmeik pedig szépen hullámoztak, melyekből arra következtethetünk, értékelték a viccet és jól szórakoztak a reklámon. Habár az orvosi rendelőben történő indítás elsőre nem tudta bevonni a 18-59 éves közönséget (1), a doktornő által feltett kérdés (“Miért, mivel foglalkozik?”) és a meglepő válasz (“Volkswagen haszonjárműveket értékesítek”) megragadta a figyelmet (2) és pozitív érzelmeket váltott ki (3), így még a termékjellemzők gyors felsorolása is bevonó tudott lenni (4). Az pedig, hogy ajánlat kevésbé volt érdekes (5) és tudatosan is átlag alatt teljesített a reklám, senkit ne tévesszen meg: egy haszonjármű reklámmal ilyen eredményeket elérni szép teljesítmény, hiszen az általános nézőközönség mindössze kis része érdeklődik tudatosan ezen kategória iránt. 

A cikket írta: Várhelyi Petra – media analyst


Synetiq TOP3-as listájának összeállításáról

A havi listát a Synetiq reklámszakemberei biometrikus szenzorokkal vizsgált reklámok eredményei alapján állítják össze, hónapról hónapra. A Synetiq 2016 óta 850 márka több mint 5500 reklámvideóját tesztelte célközönségen. Technológiánk az érzelmek mérésére fókuszál és segítségével másodperc alapon ismerhetjük meg a videók hatását a különböző célközönségekre. Érzelmi mutatóink mellett tudatos reakciókat is vizsgálunk kérdőív segítségével. A reklám kulcsfontosságú pontjain (termék megjelenése, márkázás, termékelőnyök felsorolása stb.) elért pozitív érzelmek vezethetnek győzelemhez. Ezt a képet árnyalják a kérdésekre adott tudatos válaszok, amelyeket mutatókká aggregálunk. A havi 80-120 friss reklámfilm rangsorolása során a reklám tartalmát vetjük össze az érzelmi és a tudatos eredményekkel. Az eredmények benchmarkja minden reklám esetében a márka saját szektora. A módszertanról több információt itt találhatsz.