TOP3 - 2019 július

normaflore.PNG

Július havi Synetiq TOP3 reklám válogatásunkba a pénzügyi, az FMCG és az OTC szektorokból is kerültek kisfilmek. Ötletes absztrakciók, szokatlan perspektívák és önmegvalósítás vitték a prímet a hónapban.

Normaflore Extra - 30s - Veled van a védelem

A 18-59 éves közönség érzelmi reakciói

A 18-59 éves közönség érzelmi reakciói

A Normaflore ötletesen, megszemélyesítve mutatta be a vírusos és bakteriális eredetű hasi panaszokat. Mindeközben arra is figyeltek, hogy az általuk okozott szenvedést is bemutassák valódi emberekkel, így az absztrakció nem nem jelentett akadályt a megértésben.

A kifejező arcokkal együtt rezonáltak a nézők (1, hullámzó approach), a gonosz gombócok mellett megjelenő tünet-feliratok segítettek a tünet felismerésében, “aha-élményt” adva (2, csökkenő majd hirtelen növekvő approach). A sejtelmes, nyomasztó hangulatú zene nagyon jól illett a küzdelmes képekhez, és segített a figyelem fenntartásában is (3, stabil engagement). A Normaflore megjelenése, és az ezzel járó zenei, illetve színvilágbeli váltás kis extra figyelmet generált a packshotra (4, növekvő engagement), és bár intenzív érzelmeket már nem váltottak ki a terméktulajdonságok, mégis pozitívan reagáltak ezekre a nézők (5, növekvő approach).

A kreatív megközelítés hozzásegítette a reklámot ahhoz, hogy felülmúlja az elmúlt 12 hónap OTC reklámjait tudatos értékelések eredményeiben.

Staropramen - 20s - Minden pillanat számít

A 18-59 éves közönség érzelmi reakciói

A 18-59 éves közönség érzelmi reakciói

A Staropramen reklám nyári szabadtéri sörözős hangulatával és pillanatképeivel pontosan azt adta, amire a karantén alatt sokan csak vágyakozva gondoltunk. 

A kezdő sörcsapolós kép perspektívája épp elég szokatlan volt ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődést (1, növekvő engagement) és elnyerje a nézők tetszését (2, növekvő approach), miután a márka megjelenése még egy nagyobb érzelmi löketet adott a filmnek (3, növekvő approach). A sör útját követve eljutunk minden sörreklám csúcspontjához, a koccintáshoz, ami ebben a filmben is learatta a babérokat (4, növekvő approach). A lendületes zenéhez, ami végig segített a figyelem fenntartásában (5, növekvő engagement), tökéletesen időzítették a szlogen megjelenését a képernyőn, így fokozva az egyébként is vonzó üzenet érzelmi hatását (6, növekvő approach).

A bemutatott jelenetet a nézők tudatosan relevánsabbnak értékelték, mint az elmúlt 12 hónap FMCG reklámjainak többségét, valamint a márkához való illeszkedést is megfelelőnek találták.

OTP Bank - 30s - Hitelek bármire - A következő lépés

A 18-59 éves közönség érzelmi reakciói

A 18-59 éves közönség érzelmi reakciói

Az OTP reklámjában megmutatta, hogy bár nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy elterveztük, mégsem kell feltétlen lemondanunk álmaink megvalósulásáról.

A főszereplő lány által elképzelt szerelmi történet a nézők érzelmeit is megmozgatta, pozitívan reagáltak a két szereplőre és a hazakísérős képekre (1, növekvő approach). Bár a hirtelen váltás az esküvőre egy pillanatra összezavarta őket (2, csökkenő approach, növekvő excitement), eddig a pontig nem volt nehéz követni a lineáris történetet (3, növekvő engagement). A kifejező hangeffekt segített abban, hogy a nézők azonosuljanak a lánnyal a randi végén, a narráció pedig a megfelelő pillanatban kezdődött ahhoz, hogy a történetet megmagyarázva egy aha-élménnyel gazdagítsa a közönséget (4, csökkenő majd hirtelen növekvő approach).

A lány önmegvalósítása is pozitív fogadtatásra talált, főleg az olyan megerősítő mondatok tetszettek a nézőknek, mint “A terveidről akkor sem kell lemondanod” (5, növekvő approach) és “a következő lépés” (6, növekvő approach). Ami talán még ennél is fontosabb, hogy a bank szerepét bemutató rész alatt is végig magasan volt a figyelem szintje (7, stabil engagement), így a reklám aktivációja is kiemelkedő lett az elmúlt évben mért pénzügyi reklámok eredményeihez képest.

A cikket írta: Ézsiás-Nagy Szimonetta – senior media analyst


Synetiq TOP3-as listájának összeállításáról

A havi listát a Synetiq reklámszakemberei biometrikus szenzorokkal vizsgált reklámok eredményei alapján állítják össze, hónapról hónapra. A Synetiq 2016 óta 850 márka több mint 5500 reklámvideóját tesztelte célközönségen. Technológiánk az érzelmek mérésére fókuszál és segítségével másodperc alapon ismerhetjük meg a videók hatását a különböző célközönségekre. Érzelmi mutatóink mellett tudatos reakciókat is vizsgálunk kérdőív segítségével. A reklám kulcsfontosságú pontjain (termék megjelenése, márkázás, termékelőnyök felsorolása stb.) elért pozitív érzelmek vezethetnek győzelemhez. Ezt a képet árnyalják a kérdésekre adott tudatos válaszok, amelyeket mutatókká aggregálunk. A havi 80-120 friss reklámfilm rangsorolása során a reklám tartalmát vetjük össze az érzelmi és a tudatos eredményekkel. Az eredmények benchmarkja minden reklám esetében a márka saját szektora. A módszertanról több információt itt találhatsz.