Minden, amit Black Friday promóciódhoz tudni akartál

happy-woman-shopping-online-at-home-3769747.jpg

Black Friday, vagy Fekete Péntek - bizonyára kevés olyan emberrel találkozhatunk manapság, akinek idegenül cseng ez a kifejezés. A Philadelphiából származó nagy nap eredetileg a hálaadás másnapján fennálló hatalmas forgalmat és közlekedési dugót jelentette, mára azonban sokkal több ennél: a 24 órás akció világszerte várva várt esemény lett mind az értékesítők, mind a vásárlók számára. Mára már nem csak az elektronikai vállalatok akcióznak, hanem számos új szektor is jelentősebb kedvezményeket kínál ezen a pénteki napon, sokszor akár egész héten, hónapban is. Ez pedig egy intenzívebb reklámpiaci jelenlétet is maga után vont. 

Egy dolog biztos: a kedvezményekre épülő esemény mára már akkora versenyt teremtett a piacon, hogy egyre kevesebb kereskedő engedheti meg, hogy kimaradjon belőle. Az eladók száma a vásárlók figyelmét egyre jobban elaprózva nő, mindez idén megfűszerezve egy, a COVID által csökkentett pénztárca mérettel. Idén így talán még fontosabb, hogy ki, hogyan kommunikál és van jelen a fogyasztók fejében. Ki lesz az, aki legjobban megszólítja a célcsoportját és vásárlásra motiválja őket? Sokan már a nyáron elkezdik tervezni kommunikációjukat - ne maradj le te sem!


Tudtad?

Fekete Péntek - vajon miért kapott egy ilyen pozitív nap ennyire negatív csengésű nevet?

A hagyományosan csütörtökre eső Hálaadás utáni első péntek a hirtelen megnőtt vásárlások miatt lényegében az év egyik leginkább profitábilis napja lett. Az USA-ban ekkor kezdődik a nagy karácsonyi bevásárlás, mely nem csak a költések, hanem a közlekedés és forgalom hirtelen megugrásával jár - ez a rendőrök szemszögéből pedig nem éppen kellemes. A Black Friday nevet így a philadelphiai rendőrök aggatták a napra.

Később számos próbálkozás volt a szó negatív jelentésének átalakítására, mely sikerrel járt: egy idő után a Black Friday az egyre növekvő, töménytelen vásárlást és az ezzel elinduló profitszerzést kezdte el jelenteni a kereskedők számára, a fogyasztók számára pedig a karácsonyi szezon kezdetét.

További információkért kattints ide!


COVID és Black Friday

Megfigyelhető tendencia volt a járvány alatt, hogy rohamosan nőtt az online vásárlások száma, az online rendelés pedig előtérbe került nem csak a fiataloknál, de az idősebb korosztálynál is. Mivel sokan most ismerték fel, mennyivel kényelmesebb ez a vásárlási mód, várható, hogy a jövőben ez a tendencia még tovább erősödik majd, melynek következtében a Black Friday online vásárlási lehetőségének kommunikálása nagyobb lehetőséggel bírhat most, mint korábban. Habár a kedvezményekre épülő nap eddig is erősen bevonó volt minden korosztály számára, most még fontosabb szerepet kap majd az, hogy minden esetben az adott korosztályhoz illeszkedő kommunikációs stílusban szólítsd meg célcsoportodat - enélkül nem lesz esélyed kiemelkedni az erős versenyből. 


Synetiq: Black Friday Insight Package

Azt már tudod, hogy a verseny és a reklámzaj óriási ebben az időszakban. De mégis hogyan tudnál kitűnni ebből a zajból Black Friday kommunikációddal? 

A Synetiq neuromarketinges szenzorai az elmúlt években számos Black Friday reklámra adott érzelmi reakciót rögzítettek mind az online, mind az offline szektorból. A rendelkezésre álló adatokból pedig már elkészült egy útmutatóként szolgáló tanulmány, mely a telekommunikációs és az elektronikus szektorból 7 márka 13 reklámjára épül. Az elemzés tartalmaz általános és márkaspecifikus tanulságokat, konkrét példákkal, 3 - reakcióikat tekintve szignifikánsan eltérő - korosztályra bontva (18-29, 30-39, 40-59).

A kapott eredmények alapján egyértelműen megállapítható, hogy minden célcsoport magas érdeklődést mutat az esemény iránt, ám a fiatal és idősebb vásárlókat egészen más kommunikációs stílussal lehet megszólítani, motivációjuk egészen máshonnan ered. A legfontosabb tehát az, hogy célcsoportod mindig a megfelelő módon, platformon és stílusban érd el. Arra a kérdésre, hogy pontosan mi ez a stílus, mik azok az elemek, amik leginkább meg tudják fogni az adott korosztályt, és hogy hogyan tudod rávenni célcsoportod, hogy végül nálad költse el Black Friday-re félretett pénzét, mi már tudjuk a választ. Keress minket, hogy segíthessünk!


A riport többek között választ ad a következő kérdésekre:

Célcsoporthoz kapcsolódó insightok (3 különböző korcsoport)

  • Az egyszerű kedvezmény kommunikáció vagy a történet alapú promóció megjelenítés a hatásosabb?

  • Mely megszólítási mód és tartalom mozgatja meg jobban a célcsoport érzelmeit?

Márkához kapcsolódó insightok (7 márka, 13 reklám)

  • Hogyan tedd hatásossá Black Friday packshotod vizuális megvalósítását?

  • Mennyire fontos, hogy Black Friday kommunikációd kapcsolódjon márkád image-hez?


Minél jobban sikerül megfognod célcsoportod a kommunikációddal, a reklámodban használt nyelvezettel, kedvezményeiddel és vizuális elemeiddel, annál nagyobb eséllyel fog végül Tőled vásárolni. Ez pedig, legyünk őszinték, a legfőbb célja minden Black Friday kommunikációnak.

Amennyiben szeretnél hatékonyan reklámozni és többet tudni célcsoportodról és a bevált kommunikációs stílusokról, kattints!