Útmutató a sikeres webshop kommunikációhoz

ipad-tablet-technology-touch.jpg

Habár már az elmúlt években is rohamosan nőtt a webshopok jelentősége, 2020 első fele a #maradjotthon jelmondattal szinte minden vállalat számára kötelezővé tette az online kereskedelemben való megjelenést. Aki lemarad, kimarad - tartja a mondás, ez pedig különösen igaz lehet a jelenlegi online térben zajló versenyre. 

Növekvő verseny

A járvány okozta “bezárkózásnak” köszönhetően egyre többen fedezték fel a webes vásárlás előnyeit, a kényszerhelyzet pedig olyan új célcsoportokat is bevonzott a területre, akik korábban egyáltalán nem nyitottak az internetes rendelés felé. A fiatalok mellett megjelent az idősebb generáció is az online piactereken, az otthoni bevásárlás kényelme és gyorsasága idővel ezt a korosztályt is megnyerte. S, bár sokan még mindig a fizikai vásárlást létesítik előnyben, csak idő kérdése a webshopok teljes térnyerése. Ahogyan azt egy KSH kutatás is bizonyítja, már most kevesebb kizárólag offline térben működő kereskedéssel találkozhatunk, hamarosan a piac jelentősen el fog tolódni az e-commerce irányába.

Míg az alapvetően offline hirdetőknek elengedhetetlen lett, hogy az online térben is elérhetővé váljanak, a kizárólag webshoppal rendelkező piaci szereplőknek is kiemelkedően fontos, hogy az újonnan megjelenő célcsoportokat is képesek legyenek megszólítani. A folyamatos fejlődés és hatékony kommunikáció a siker kulcsa, a kérdés pedig csak az: ki és hogyan fog kitűnni ebből a jelenleg kialakult erős versenyből?


Synetiq: Online vásárlási lehetőség kommunikációja - insight package

A Synetiq most 10 márka, összesen 12 reklámját vizsgálta meg azzal a céllal, hogy mélyebb belátást nyerjen az online kommunikációs módszerekbe és azok érzelmekre gyakorolt hatásaira. A kutatásban részt vettek kizárólag online térben működő, illetve alapvetően offline, ám internetes rendelési felülettel is rendelkező vállalatok.

Az insight package tartalma

A tanulmány alapvetően a következő kérdések megválaszolására fektetett hangsúlyt:

  • Hogyan épültek fel a filmek, mely  jelenetek keltették fel a legjobban a különböző korosztályok figyelmét?

  • Hogyan lehet egyes korcsoportokat a leginkább aktiválni, mely call-to-action módok, claimek és ösztönző módszerek működnek jól?

  • Hogyan kommunikálják az online vásárlás lehetőségét és előnyeit az offline illetve az e-commerce vállalatok? A “legnagyobb különbségek” kicsit azt sugallja h hatalmas különbségek vannak, ez azért nem igaz.

  • Az online vásárlásnak mely előnyeit emelik ki a filmek, és ezek milyen érzelmi reakciót váltottak ki a nézőkből?

A kutatásban résztvevő márkák:

Mömax, Praktiker, Dechatlon, Obi, Media Markt, IKEA, Alza.hu, eMag, Extreme Digital, Netpincér


Kutatási eredmények (bevezető)

  • Az eredményekből látható, hogy az online vásárlás lehetősége minden korosztályt megmozgatott, ám életkortól függően más-más tényező volt az, ami képes volt pozitív érzéseket és érdeklődést kiváltani

  • Habár minden vizsgált kereskedelmi láncnak érdekében állt az online lehetőség kommunikálása, kevés olyan márka volt, aki verbálisan is említette filmjében az internetes vásárlási lehetőséget. Annak ellenére, hogy az alapvetően offline üzletek népszerűsíteni akarták az online vásárlást, filmjeinkben kevés hangsúlyt fektettek ennek kiemelésére, a vásárlók egy új értékesítési csatornára tereléséhez azonban mindenképp szükséges lenne az előnyök hangsúlyozása

Jelenleg talán előrébb járnak a kommunikációban azok a cégek, akik alapból online felületen kereskedtek, ám a növekvő számú, korábban kizárólag fizikai üzlettel működő belépő következményeképp, a webshopoknak is egyre tudatosabban megtervezett TV spotokra van szükségük - az előnyök, amiket eddig kommunikáltak, lassan, de bele fognak olvadni a tömegbe. A célcsoport megfelelő megszólítása tehát a korábbinál is fontosabb szerepet kap a piaci pozíció megtartása érdekében.


Ha érdekel, hogyan kommunikálnak versenytársaid, mik azok a tényezők, amik megmozgatják célcsoportod és hogyan tudod a leghatékonyabban a weboldaladra irányítani a közönséget, keress minket vagy tekintsd meg további, általános és kategóriaspecifikus insight package ajánlatainkat!