TOP3 december 2020

árukers.PNG

2020 hozott nekünk jót is, is rosszat is, egy biztos: a reklámpiac különös fordulatot vett tavaly év elején. Év végére azonban egyre kevesebb karanténfilmmel találkozhattunk a képernyőkön - ahogyan mi, emberek, úgy a szakma is alkalmazkodni kezdett az új normához. 2020 decemberében ismét sokszínű, izgalmas reklámfelhozatallal találkozhattunk, s habár a karácsonyi filmek még emlékeztettek minket a megváltozott körülményekre, jelentősen csökkent a járványhoz kapcsolódó kommunikáció. 

A Synetiq decemberi TOP3 érzelmileg legsikeresebb reklám válogatásába pedig egy telekommunikációs, egy kereskedelmi és egy gyógyszerreklám került be.


Telekom - 45s - Karácsony (Testvér)

Nem is lenne az igazi egy decemberi TOP3 karácsonyi film nélkül. 2020-ban is jobbnál jobb alkotások szálltak versenybe, melyből győztesen most egy Telekom film került ki. A már jól ismert nagyi karakter megható családi története ezúttal a rég nem látott testvérével történő újbóli összeköttetésről szólt. A sztori reflektál a jelenlegi körülményekre, miközben ügyesen bemutatja a hálózat fontosságát.

telekom.PNG

Annak ellenére, hogy a reklám 45 másodperces, és valódi narráció csak a 35. másodperctől jelenik meg, a jól választott zenének és képi világnak köszönhetően érthető volt és végig magasan tudta tartani a figyelmet (1, növekvő engagement). A korábbi filmekből ismerős nagyi megérkezése érzelmi csúcspont volt már a történet elején (2, növekvő approach), a reklám végén megjelenő ajánlat, márka és ismerős jingle pedig ugyancsak pozitív fogadtatásban részesült (3, növekvő approach). Az idős karakterek arcán látható érzelmek a sztori közben a nézőkből is empátiát váltottak ki, míg a gyerekek jól összekötötték a történetet a technológiával és a modern világgal. Habár a figyelem kicsit csökkent az ajánlat részre (4, csökkenő engagement), még mindig az alapvonal felett maradt. A tudatalatt is sikeres reklám tudatosan is kiemelkedően teljesített: december hónap legrelevánsabb filmjének ítélték a nézők, valamint emlékezetességét tekintve is magasan átlagon felüli lett. 


Árukereső - 30s - Karácsony

S ismét egy karácsonyi befutó, ezúttal azonban kereskedelmi kategóriából: az árukereső.hu filmje ugyancsak kiemelkedő eredményeket ért el decemberben. A reklámban különböző történetek során merül fel a jól ismert kérdés: mit, hol és mennyiért vegyünk karácsonyra? A megoldás pedig minden esetben egyszerű: az árukereső.hu segít, hogy jó döntést hozzunk, bárkinek is vásárolunk most karácsonyi ajándékot. Ráadásul mindent jobb áron. 

árukereso.PNG

A film elején megjelenő pár a háttérzenével képes volt enyhén felkelteni a nézők figyelmét (1, stabil engagement), ám az érzelmeket is csak enyhén mozgatta meg (2, alig hullámzó approach). A világosítás, a bemutatott történet, valamint a narráció megérkezése bevonta a nézőket és magasan tartotta a figyelmet (3, magas engagement). A közönség később már jobban rezonált a sztorival, a bemutatott karakterekkel és az ajánlattal is. Habár a sok üzenet és a megérkező animáció kevésbé volt érthető (4, csökkenő engagement), a film végére a figyelem is visszaépült (5, növekvő engagement), hála a “hasonlítsd össze az árakat” üzenetnek és az összhangban lévő narrációnak és vizuáloknak.

A nézők a filmet az adott hónap leginkább aktivizáló filmjének tartották, valamint a kipróbálási hajlandóság is nőtt a megtekintés hatására, méghozzá 11 százalékponttal.


ACC - 30s - Hurutos család

Ha olvastál korábbi Synetiq elemzést, bizonyára feltűnt, hogy gyógyszerreklámok bizony ritkán kerülnek be az érzelmileg legsikeresebb filmek közé. Ennek egyik oka, hogy egy-egy gyógyszer kevésbé tud a nézőkből pozitív érzéseket, emlékeket kiváltani, mint egy csoki vagy üdítő, így tudatosan általában a havi átlag alatt teljesítenek. A másik oka, hogy míg egy FMCG terméknél a sztoriba könnyebben belevihető a kreativitás és a lazaság, egy OTC reklámnál az átlagnál több szigorú szabályt kell figyelembe venni, a demókról és a hatóanyagok bemutatásáról nem is beszélve. Időnként felbukkannak azonban filmek, amiknek sikerül kiemelkedni a reklámzajból és bejutni a TOP3 reklám közé. Ilyen volt decemberben az ACC, mely a hurutos köhögés köré felhúzott sztorival végig fent tudta tartani a nézők figyelmét (1, stabil engagement). A történetben köddé váló családi programokat látunk, melyekre kiváló megoldásként érkezik az ACC. A film egyébként egyszerre mutatja be, hogy az ACC felnőtteknek és gyerekeknek is segítség, mindezt egy nagyon rövid demóval támogatva.

acc.PNG

A történet láthatóan meg tudta mozgatni az érzelmeket (hullámzó approach), a terméknév megemlítése és pozitív hatása pedig érzelmi csúcspontot eredményezett (2, növekvő approach). Habár a vizuálok sok információt tartalmaztak, így szétszórták a figyelmet, a termék minden esetben fókuszban volt, hála a középre történő pozícionálásnak. Mindez pedig az átlagosnál magasabb tudatos eredményeket hozott. A nagy siker talán az aktuális témaválasztásnak is köszönhető - a köhögés csillapítására irányuló eszközök most kiemelt figyelmet kapnak.